2023-12-06
Rollbeskrivningar

Jobba som drifttekniker: Arbetsuppgifter, utbildning & lön

Drömmer du om en karriär inom fastighetsbranschen? Som drifttekniker spelar du en nyckelroll i att hålla byggnader i toppskick. I denna artikel utforskar vi vad jobbet innebär, vilken utbildning som krävs, och vad du kan förvänta dig i lön. Läs vidare för att upptäcka hur du kan lyckas i denna dynamiska och viktiga yrkesroll

Vad gör en drifttekniker? 

Som drifttekniker har du en avgörande roll inom fastighetsbranschen, där du ansvarar för att säkerställa att fastigheterna fungerar smidigt och effektivt. Din uppgift inkluderar att utföra tekniskt underhåll, hantera reparationer och felsökning, samt övervaka fastigheternas system och installationer. Genom att kombinera din tekniska kompetens med din noggrannhet och snabb reaktionstid, bidrar du aktivt till att säkerställa att fastigheter är i gott skick och att hyresgäster får den bästa möjliga boendemiljön.

Hur får jag ett jobb som drifttekniker? Vilken utbildning krävs?

För att inleda din karriär som drifttekniker bör du ha en relevant teknisk utbildning och erfarenhet inom fastighetsbranschen. Det är viktigt att ha god kunskap om fastighetsteknik och installationer. Att bygga upp ett starkt nätverk, delta i branschrelaterade kurser och få praktisk erfarenhet inom tekniska tjänster inom fastighetsförvaltning kan öka dina chanser att säkra ett jobb som drifttekniker. Praktikplatser och mentorskap kan också vara givande steg på vägen mot ditt mål.

Lön drifttekniker: Vad tjänar man som drifttekniker?

En drifttekniker har ansvaret att övervaka och underhålla tekniska system och utrustning i fastigheter. Lönen för en drifttekniker varierar beroende på erfarenhet och plats. För en person som just börjar som drifttekniker kan den genomsnittliga månadslönen variera från ungefär 30 000 till 45 000 SEK. Med ökad erfarenhet och specialisering kan lönen öka till mellan 45 000 och 65 000 SEK eller mer per månad. Dessa siffror är ungefärliga och kan variera beroende på faktorer som arbetsplats och branschens behov. Lönen kan också påverkas av individuella förhandlingar och möjligheten att förhandla om förmåner och bonusar.

{{kontakt-banner}}

Några tips på hur du kan sticka ut som kandidat inom fastighetsbranschen  

För att bli en attraktiv kandidat inom fastighetsbranschen är det avgörande att betona dina relevanta kompetenser och kunskaper i ditt CV och personliga brev. Genom att både beskriva och visa upp din expertis inom fastigheter kan du sticka ut från andra sökande. Här är några användbara tips:  

  1. Anpassa ditt CV och personliga brev: Framhäv de färdigheter och erfarenheter som är direkt relevanta för fastighetsbranschen. Visa tydligt hur din bakgrund passar in i branschen och hur du kan bidra till dess framgång.  
    ‍  
  1. Nätverka och följ branschtrender: Bygg upp ett professionellt nätverk inom fastighetsbranschen genom att delta i evenemang som mässor och seminarier. Håll dig väl informerad om de senaste trenderna och utvecklingen inom branschen, vilket visar på ditt engagemang och dina insikter.  
    ‍  
  1. Utveckla viktiga egenskaper: För att bli en eftertraktad kandidat är det viktigt att utveckla egenskaper som drivkraft, stark kommunikationsförmåga och förmågan att trivas i en roll som kräver många kontakter och relationer. Dessa egenskaper kan göra dig mer attraktiv för arbetsgivare inom fastighetssektorn.
Se lediga jobb
Lediga jobb
Kontakta oss
Kontakt

Vanliga frågor och svar för dig som söker jobb

Hur stöttar ni mig i processen som kandidat?
White plus
Vi är med dig hela vägen. När du når intervjufasen hos oss kan du förvänta dig rådgivning och vägledning inför intervjun med våra uppdragsgivare, inklusive förberedelser kring potentiella frågor. Vi bidrar också med insikter om företagskulturen för att du ska kunna förbereda dig optimalt. Efter intervjun ger vi konstruktiv feedback baserad på vad vår uppdragsgivare har delat med oss.
Hur lång tid tar det tills jag får svar på min ansökan?
White plus
Svarstiden för din ansökan varierar beroende på den specifika positionen och vår nuvarande rekryteringsprocess. Vi strävar alltid efter att hålla dig välinformerad och kommunicera eventuella nästa steg så snabbt som möjligt. Om du vill få en uppfattning om svarstiden rekommenderar vi att du noga följer de ansökningsinstruktioner som ges. Om tidsramarna är oklara, tveka inte att höra av dig till oss efter 1–2 veckor för en uppdatering.
White plus
White plus