2023-12-06
Rollbeskrivningar

Vad gör en platschef, och hur mycket tjänar man?

Platschefen spelar en central roll inom infrastruktur och anläggning, med ansvar för att leda, planera och övervaka byggarbetsplatser. Denna artikel ger en inblick i platschefens arbetsuppgifter, utbildningskrav och aktuella lönenivåer. Vi bjuder också på några användbara tips på hur du kan sticka ut och bli en framstående kandidat inom detta område.

Vad gör en platschef?

En platschef inom infrastruktur och anläggning ansvarar för att leda och övervaka byggarbetsplatser, inklusive planering, resurshantering och att säkerställa projektets framgång enligt tidplan och kvalitetsstandarder.

Hur får jag ett jobb som platschef? Vilken utbildning krävs?

För att säkra en position som platschef inom infrastruktur och anläggning, krävs vanligtvis en gedigen utbildning inom civilingenjörsvetenskap eller närliggande områden. Det är dock värt att notera att många individer också kan arbeta sig uppåt baserat på sin kompetens och praktiska erfarenhet. Få praktisk erfarenhet på byggarbetsplatser för att förstå de tekniska aspekterna och utveckla dina ledarskapsfärdigheter. Bygg upp ett professionellt nätverk inom branschen och aktivt sök efter platschefstjänster. Framhäv din erfarenhet och följ upp ansökningar och intervjuer för att öka dina chanser att säkra denna viktiga roll.

Lön platschef: Vad tjänar man som platschef?

En platschef inom infrastruktur och anläggning är ansvarig för att leda och övervaka byggprojekt på platsen. Lönen för en platschef varierar beroende på erfarenhet och projektets omfattning. Men en platschef kan förvänta sig en månadslön på cirka 50 000 till 75 000 SEK. Observera att dessa siffror, som grundar sig på officiella data från Statistiska centralbyrån (SCB), Unionen samt våra egna genomförda rekryteringsuppdrag, är ungefärliga och kan variera över tid beroende på marknadsförhållanden och region. Lönen kan också påverkas av individuella förhandlingar och förmåga att förhandla om löneförmåner och bonusar.

Några tips på hur du kan sticka ut som kandidat inom infrastruktur och anläggning

För att förstärka din ställning som en ledande kandidat inom infrastruktur och anläggning är det avgörande att belysa de särskilda färdigheter och erfarenheter du innehar inom detta område på ditt CV och i ditt personliga brev. Genom att tydligt presentera ditt engagemang och din expertis inom infrastruktur och anläggning, både i skrift och genom dina faktiska bedrifter, har du möjlighet att engagera potentiella arbetsgivare och skilja dig från övriga sökande.

{{kontakt-banner}}


Några värdefulla råd: 

  1. Anpassa ditt CV och personliga brev. Betonar de kompetenser och kunskap du har som är särskilt relevanta för tekniksektorn. Klargör hur din bakgrund och ditt kunnande kan vara avgörande för en organisations tekniska framsteg.

  2. Nätverka och håll dig informerad om branschens utveckling. Var aktiv inom teknikbranschen genom att delta i seminarier, konferenser och teknikmässor. Se till att kontinuerligt uppdatera dig om branschens senaste framsteg och innovationer, vilket understryker ditt engagemang och djupgående förståelse för sektorn.

  3. Förstärk dina personliga egenskaper. För att framstå som det självklara valet för arbetsgivare, lägg fokus på att vidareutveckla egenskaper som initiativtagande, skicklig kommunikation och din förmåga att driva tekniska projekt och förändringar.

Se lediga jobb
Lediga jobb
Kontakta oss
Kontakt

Vanliga frågor och svar

Hur stöttar ni mig i processen som kandidat?
White plus
När du når intervjufasen hos oss, är du inte ensam. Vi ger dig rådgivning och vägledning inför intervjun med vår uppdragsgivare, med allt från förberedelser kring potentiella frågor till lämplig klädsel och insikter om företagskulturen. Efter intervjun kommer vi också att förmedla konstruktiv feedback baserat på vad vår uppdragsgivare har angett.
Hur lång tid tar det tills jag får svar på min ansökan?
White plus
Svarstiden för din ansökan varierar beroende på den specifika positionen och vår nuvarande rekryteringsprocess. Vi strävar alltid efter att hålla dig välinformerad och kommunicera eventuella nästa steg så snabbt som möjligt. Om du vill få en uppfattning om svarstiden rekommenderar vi att du noga följer de ansökningsinstruktioner som ges. Om tidsramarna är oklara, tveka inte att höra av dig till oss efter 1–2 veckor för en uppdatering.
White plus
White plus