2023-12-06
Rollbeskrivningar

Vad gör & tjänar en KMA?

KMA, som står för Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö, representerar en nyckelroll inom infrastruktur och anläggning. Dessa specialister garanterar att alla projekt överensstämmer med höga standarder för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. I denna artikel utforskar vi vad en KMA gör mer specifikt, utbildningskrav och aktuella lönenivåer. Vi bjuder också på några handfasta tips på hur sticker ut som kandidat i branschen.

Vad gör en KMA (Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö)?

Inom KMA ansvarar du för att alla aspekter av projektets kvalitet, miljö och arbetsmiljö överensstämmer med gällande standarder och lagar. Genom din expertis garanterar du säkerheten på arbetsplatsen, ser till att miljöpåverkan minimeras och säkerställer att slutresultatet håller högsta kvalitet.

Hur får jag ett jobb som KMA (Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö)? Vilken utbildning krävs?

Ett jobb inom KMA kräver insikter om kvalitetsstandarder, miljölagstiftning och arbetsmiljöpraxis. En bakgrund inom bygg, ingenjörsvetenskap eller miljövetenskap, tillsammans med certifieringar inom kvalitet och miljö, ger dig en solid grund. Erfarenhet av att implementera och övervaka KMA-protokoll i byggprojekt är också värdefullt.

Lön KMA: Vad tjänar man som KMA?

KMA-specialister inom infrastruktur och anläggning säkerställer att projekt uppfyller kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöstandarder. Lönen för en KMA-specialist varierar, men en nybörjare kan förvänta sig en månadslön på cirka 35 000 till 45 000 SEK. Med erfarenhet och ansvar kan lönen öka till mellan 45 000 och 70 000 SEK eller mer per månad. Observera att dessa siffror, som grundar sig på officiella data från Statistiska centralbyrån (SCB), Unionen samt våra egna genomförda rekryteringsuppdrag, är ungefärliga och kan variera över tid beroende på marknadsförhållanden och region. Lönen kan också påverkas av individuella förhandlingar och förmåga att förhandla om löneförmåner och bonusar.

Några tips på hur du kan sticka ut som kandidat inom infrastruktur och anläggning

För att förstärka din ställning som en ledande kandidat inom infrastruktur och anläggning är det avgörande att belysa de särskilda färdigheter och erfarenheter du innehar inom detta område på ditt CV och i ditt personliga brev. Genom att tydligt presentera ditt engagemang och din expertis inom infrastruktur och anläggning, både i skrift och genom dina faktiska bedrifter, har du möjlighet att engagera potentiella arbetsgivare och skilja dig från övriga sökande.

{{kontakt-banner}}


Några värdefulla råd: 

  1. Anpassa ditt CV och personliga brev. Betonar de kompetenser och kunskap du har som är särskilt relevanta för tekniksektorn. Klargör hur din bakgrund och ditt kunnande kan vara avgörande för en organisations tekniska framsteg.

  2. Nätverka och håll dig informerad om branschens utveckling. Var aktiv inom teknikbranschen genom att delta i seminarier, konferenser och teknikmässor. Se till att kontinuerligt uppdatera dig om branschens senaste framsteg och innovationer, vilket understryker ditt engagemang och djupgående förståelse för sektorn.

  3. Förstärk dina personliga egenskaper. För att framstå som det självklara valet för arbetsgivare, lägg fokus på att vidareutveckla egenskaper som initiativtagande, skicklig kommunikation och din förmåga att driva tekniska projekt och förändringar.
Se lediga jobb
Lediga jobb
Kontakta oss
Kontakt

Vanliga frågor och svar

Hur stöttar ni mig i processen som kandidat?
White plus
När du når intervjufasen hos oss, är du inte ensam. Vi ger dig rådgivning och vägledning inför intervjun med vår uppdragsgivare, med allt från förberedelser kring potentiella frågor till lämplig klädsel och insikter om företagskulturen. Efter intervjun kommer vi också att förmedla konstruktiv feedback baserat på vad vår uppdragsgivare har angett.
Hur lång tid tar det tills jag får svar på min ansökan?
White plus
Svarstiden för din ansökan varierar beroende på den specifika positionen och vår nuvarande rekryteringsprocess. Vi strävar alltid efter att hålla dig välinformerad och kommunicera eventuella nästa steg så snabbt som möjligt. Om du vill få en uppfattning om svarstiden rekommenderar vi att du noga följer de ansökningsinstruktioner som ges. Om tidsramarna är oklara, tveka inte att höra av dig till oss efter 1–2 veckor för en uppdatering.
White plus
White plus