2023-12-06
Rollbeskrivningar

Yrket som entreprenadingenjör: Arbetsuppgifter, utbildning & lön

Entreprenadingenjörens uppgift är att brobygga mellan tekniska och ekonomiska aspekter av byggprojekt, vilket kräver en särskild balans mellan teknisk kunskap och ekonomisk förståelse. Här tittar vi närmare på entreprenadingenjörens centrala arbetsuppgifter, utbildningskrav, aktuella lönenivåer, samt bjuder på några råd om hur man blir en framstående kandidat inom infrastruktur och anläggning

Vad gör en entreprenadingenjör?

Din roll som entreprenadingenjör innebär att du hanterar projektets tekniska och ekonomiska aspekter. Detta inkluderar kostnadskalkyler, tidsplanering och resursallokering. Din förmåga att kombinera teknisk insikt med ekonomiskt tänkande är avgörande för projektets framgång.

Hur får jag ett jobb entreprenadingenjör? Vilken utbildning krävs?

Att bli entreprenadingenjör innebär oftast en ingenjörsutbildning med fokus på bygg och konstruktion. Praktisk erfarenhet, kunskap om upphandlingsprocesser och tekniska specifikationer inom byggprojekt är nyckeln. Fortbildning och certifieringar inom relevant teknik förstärker ditt CV.

Lön entreprenadingenjör: Vad tjänar man som entreprenadingenjör?

Entreprenadingenjörer är ansvariga för tekniska aspekter av infrastrukturprojekt. En nyutexaminerad entreprenadingenjör kan tjäna mellan 35 000 och 45 000 SEK per månad. Med ökad erfarenhet kan lönen öka till mellan 50 000 och 60 000 SEK eller mer per månad. Observera att dessa siffror, som grundar sig på officiella data från Statistiska centralbyrån (SCB), Unionen samt våra egna genomförda rekryteringsuppdrag, är ungefärliga och kan variera över tid beroende på marknadsförhållanden och region. Lönen kan också påverkas av individuella förhandlingar och förmåga att förhandla om löneförmåner och bonusar.

Några tips på hur du kan sticka ut som kandidat inom infrastruktur och anläggning

För att förstärka din ställning som en ledande kandidat inom infrastruktur och anläggning är det avgörande att belysa de särskilda färdigheter och erfarenheter du innehar inom detta område på ditt CV och i ditt personliga brev. Genom att tydligt presentera ditt engagemang och din expertis inom infrastruktur och anläggning, både i skrift och genom dina faktiska bedrifter, har du möjlighet att engagera potentiella arbetsgivare och skilja dig från övriga sökande.

{{kontakt-banner}}


Några värdefulla råd: 

  1. Anpassa ditt CV och personliga brev. Betonar de kompetenser och kunskap du har som är särskilt relevanta för tekniksektorn. Klargör hur din bakgrund och ditt kunnande kan vara avgörande för en organisations tekniska framsteg.

  2. Nätverka och håll dig informerad om branschens utveckling. Var aktiv inom teknikbranschen genom att delta i seminarier, konferenser och teknikmässor. Se till att kontinuerligt uppdatera dig om branschens senaste framsteg och innovationer, vilket understryker ditt engagemang och djupgående förståelse för sektorn.

  3. Förstärk dina personliga egenskaper. För att framstå som det självklara valet för arbetsgivare, lägg fokus på att vidareutveckla egenskaper som initiativtagande, skicklig kommunikation och din förmåga att driva tekniska projekt och förändringar.
Se lediga jobb
Lediga jobb
Kontakta oss
Kontakt

Vanliga frågor och svar

Hur stöttar ni mig i processen som kandidat?
White plus
När du når intervjufasen hos oss, är du inte ensam. Vi ger dig rådgivning och vägledning inför intervjun med vår uppdragsgivare, med allt från förberedelser kring potentiella frågor till lämplig klädsel och insikter om företagskulturen. Efter intervjun kommer vi också att förmedla konstruktiv feedback baserat på vad vår uppdragsgivare har angett.
Hur lång tid tar det tills jag får svar på min ansökan?
White plus
Svarstiden för din ansökan varierar beroende på den specifika positionen och vår nuvarande rekryteringsprocess. Vi strävar alltid efter att hålla dig välinformerad och kommunicera eventuella nästa steg så snabbt som möjligt. Om du vill få en uppfattning om svarstiden rekommenderar vi att du noga följer de ansökningsinstruktioner som ges. Om tidsramarna är oklara, tveka inte att höra av dig till oss efter 1–2 veckor för en uppdatering.
White plus
White plus